24 November 2008

Crab Colossus

Coconut Crab (Birgus latro), Data Deficient

Here's a great post about another Data Deficient creature, rather larger than the Pygmy Tarsier. Check it out at Endangered Ugly Things.

21 November 2008

Abundant or Rare?

Pgymy Tarsier (Tarsius pumilus), Data Deficient

The Pygmy Tarsier, thought by some to be extinct, has been rediscovered. This giant-eyed, four inch long primate lives on the island of Sulawesi in Indonesia, and was previously known only from a few specimens collected for a museum in 1921. In 2000, scientists accidentally trapped and killed one, while studying rats.

Determined to learn more about these creatures, Sharon Gursky-Doyen set out to find them. With the help of her graduate student Nanda Grow, a team of locals, and a large number of mist-nets (very fine netting for catching small animals and birds), two males and one female were captured and fitted with radio collars.

So far, there are more questions than answers. Why do Pygmy Tarsiers have claws instead of nails, as most primates do? Why don't they call to each other or mark their territory with scent? (Gursky-Doyen thinks they may be vocalizing at frequencies out of the range of human hearing). How many Pygmy Tarsiers are still out there and where exactly do they live?

This is perhaps the most important question. Listed as Data Deficient by the IUCN, Pygmy Tarsiers may be on the brink of extinction. With fragmented habitat and humans encroaching on their space, they might be extinguished like a match in the wind. Or, they might be numerous and widespread, and simply very hard to observe, since they live in the high mountains and only come out at night.

Gursky-Doyen and Grow are working on a paper that will hopefully answer some of these questions. They hope that whatever happens, the rediscovery of this species will encourage government officials to offer it some protection. Although part of its range is within the 2000 square kilometers of Lore Lindu National Park, it shares that space with 60 villages, some of which are expanding into the mountains.

If you want to help the Pygmy Tarsier, you can donate to the Nature Conservancy, which is working to protect Lore Lindu National Park. Make sure to direct your donation to Indonesia.

10 November 2008

First Home for Blue-throated Macaws

Blue-throated Macaw (Ara glaucogularis), Critically Endangered

With only an estimated 300 individuals surviving in the wild, the Blue-throated Macaw is critically endangered. The threats come mainly from habitat loss and illegal trapping. To nest, the birds require motucu palms, which grow in islands dotting the grasslands of Bolivia. Unfortunately, the only known habitat suitable for the birds exists on private ranch lands, where annual burning and intensive cattle grazing occur. The other major threat to these birds is illegal trapping for the caged-bird market.

Fortunately, several conservation organizations working together have purchased an 8500+ acre ranch where Blue-throated Macaws are known to nest. This is the first protected area for these rare birds, which is great news. However, much more area needs to be protected to ensure the recovery and continued well-being of these magnificent birds. There are four other ranches for sale, that combined with the new purchase, hold 41% of the Blue-throated Macaw population. Unfortunately, at $30 an acre, the land is being eyed by foreign cattle ranchers.

If you want to help protect the habitat of the Blue-throated Macaw, you can donate to the World Land Trust, Bird Endowment, Loro Parque Foundation, or Asociación Armonía, all organizations involved in the conservation of the Macaws.

You can also buy a stuffed toy Blue-throated Macaw or sign up for a Parrot Lover's Cruise from Bird Endowment.

27 October 2008

Step 1: Find them.

Wetar Ground Dove (Gallicolumba hoedtii), Endangered

The Wetar Ground Dove, a bird known from only a few specimens since the early 1900s, all of them outside its native island of Wetar. Now, it has been rediscovered on the island for which it was named, and in larger numbers than ever observed. Thirty to forty of the birds were seen together, the largest recorded congregation.

Wetar is a large island, and perhaps, according to scientists working on the island, "the single most pristine in South-East Asia". Unfortunately, the island is already facing significant pressure from development, as plans to extend an existing asphalt road will open up the interior of the steeply hilled island.

You can support Columbidae Conservation, who are working to protect the Wetar Island, for the Wetar Ground Dove and the other unique species and ecosystems that currently thrive there.

22 October 2008

Some Birds May Smell Sexier

Kakapo (Strigops habroptila), Critically Endangered

The Kakapo, featured here several times, might benefit from a little cologne it appears. Scientists working with the Kakapo breeding program, noticed that a few of the males received significantly more attention than others, and they think it may have to do with the birds' body odor. To find out, they're sending feathers to Tom Goodwin, an animal olfactory chemist in Arkansas.

Because the Kakapo's population dropped to a gene-pool-reducing 91 individuals, genetic diversity is very important to their survival. If most of the females are only breeding with a few males, the gene-pool could remain dangerously small. If a synthetic perfume that makes less attractive males seem sexier can be developed, their genes would also get remixed into the overall population, increasing the diversity of the gene-pool.

If you want to help save the Kakapo, you can donate, become more informed, or get hands on and volunteer with the Kakapo Recovery Programme.

19 October 2008

Hector's Dolphins Still Unprotected

Hector's Dolphin (Cephalorhynchus hectori), Endangered

A new study by researchers at New Zealand's Otago University has added to the mountain of evidence that Hector's Dolphins are being killed at a rate that will lead to their extinction . . . unless something changes. These dolphins, with their uniquely rounded dorsal fins, are declining due to commercial and recreational fishing using gill nets and other methods that entangle them as bycatch.

Hector's Dolphins have the most limited range of any cetacean, except the Vaquita. Living only around the coast of New Zealand's two islands, they are divided into two subspecies. The South Island Hector's Dolphins have been reduced to less than 7500 individuals, while the Critically Endangered North Island subspecies, also known as Maui's Dolphins, have been reduced to a mere 110 individuals.

The New Zealand government has restricted fishing in parts of the Dolphin's range, but complete protection has not been realized, partially because of resistance from the fishing industry.

If you want to help, you can petition the New Zealand Government to enact full protection, adopt a Hector's Dolphin through WWF New Zealand, or join a Facebook Cause dedicated to the Hector's and Maui's Dolphins.

08 October 2008

Fortune 500

Booroolong Frog (Litoria booroolongensis), Critically Endangered

Over a year ago, I wrote of the Booroolong Frog, a critically endangered species, confined to less than 10 square kilometers, and decimated by drought and forest fires.

Now, the species will receive a boost of 500 captive bred frogs, who are primed to breed. The 9 month old frogs are the offspring of 6 adults and 20 tadpoles that were taken into captivity two years ago. According to scientists involved with raising them, the males will mate in a brief breeding frenzy and die.

The species has declined because of habitat degradation and the chytrid fungus, which has affected amphibian species around the globe.

Donate to the Taronga Zoo, which is breeding Booroolong Frogs for release into the wild.

Or Donate to the Amphibian Ark, a movement working to save all frog species in decline.

11 September 2008

More Monkeys Is Good News

Gray Snub-nosed Monkey (Rhinopithecus brelichi), Endangered

This endangered monkey is confined to a 400 square kilometer reserve in China. Up until 1978, their mountainous home was severely disturbed and damaged due to mining activities. Since then, the Fanjing Mountains Natural Reserve has been established, and their population has increased from an estimated 400 in 1979 to 850 today.

Since 1992 the Fanjingshan National Nature Reserve Administration Bureau has successfully bred seven captured individuals, producing a mere 16 offspring-an average of one per year.

You can donate to Save the Primates to aid conservation of primates world-wide.

10 September 2008

No More Protein!

Kakapo (Strigops habroptila), Critically Endangered

The Kakapo is a large ground-dwelling parrot, found only on two small, isolate islands in New Zealand. The total number of birds has risen to 91 in the past year, but this number is still precariously low.

Part of the problem is that Kakapo only lay eggs every three to five years, when Rimu Trees produce an especially large harvest of fruit. When this happens, the Kakapo feast and breed. Scientists have been trying to increase the frequency with which these beautiful birds breed, by supplementing their diets with protein, known to be an important nutrient for other breeding species.

Now, the importance of protein for the Kakapo is being questioned. Professor David Raubenheimer has recently analyzed the nutrient content of the Rimu fruit, and found that it is low in protein and high in calcium. He thinks that calcium may be more important for breeding Kakapo, as it would be used in their eggshells and incorporated into their unusually large skeletons.

Scientists will continue to try and increase the breeding frequency of the Kakapo to boost the population, by using a new formulation of feed that more closely matches the content of the Rimu fruit. One question still remains, however. Is it just the nutrients that are limiting the Kakapo, or are they programmed to breed only when there is an abundance of Rimu fruit?

If you want to help save the Kakapo, you can donate or just become more informed.

09 September 2008

One. Five. Zero.

Vaquita (Phocoena sinus), Critically Endangered














One. Five. Zero.

That's the estimated number of Vaquitas Marinas, or little sea cows still alive. These miniature porpoises (featured here previously), which live only in the Gulf of California, are the most endangered cetacean. If nothing is done, they are likely to become extinct within the next year or two, or sooner.

The main cause of their decline, is not habitat loss, climate change, or pollution (although these things do affect the Vaquita). The biggest threat to the survival of the Vaquita is the nets local fishermen. The nets are intended for other fish and shrimp, but an estimated 40 are caught accidentally each year. When your total population is 150, losing 40 is a big deal.

The Mexican government is pledging 16 million US dollars to pay fishermen to avoid the Vaquita's habitat or to stop fishing altogether. Some of the money will also be spent to teach fishermen alternative techniques using snares that are too small to endanger Vaquitas.

So far, about 1000 fishermen (40%) have agreed to stay out of Vaquita habitat or stop fishing altogether. This is a good start, but more is needed. With the population already so low, if the Vaquita is to make a full recovery, accidental deaths due to fishing must be reduced to zero.

Here's a great site with information about the history of the conservation of the Vaquita and the threats it faces.

Support the survival of the Vaquita (cheque only).